Dood gaan we allemaal | Het toneel van vele kluchten | Een heilige schoenlapper | Colofon

Wandelen met Krispijn

Beeldend kunstenaar Peter Westenberg organiseerde drie avontuurlijke avondwandelingen langs bijzondere plekken in Krispijn. Er werden verborgen verhalen ontdekt, oude verhalen afgestoft en nieuwe verhalen verzonnen. Aanleiding voor deze wandelingen waren de verschillende betekenissen van 'Krispijn'.

Krispijn van Outgaerden woonde rond 1650 in het gebied waar nu de wijk Krispijn is. De voornaam van deze boer is afgeleid van 'crispus' wat in het Latijn kroeskop betekent. Sint Crispijn is de beschermheilige van de schoenmakers en Krispijn is ook een type komediant uit 18e eeuwse hollandse kluchten; een brutale sluwe knecht die in een vermomming het huis van de geliefde van zijn meester weet binnen te dringen.

Verhalen, herinneringen en gedichten die tijdens de wandelingen los kwamen, werden verzameld op de website Verhalen van Dordrecht waarop de stad vanuit de beleving van stadsbewoners beschreven wordt.

Dood gaan we allemaal

Ijzeren hek met doodshoofdFoto's van de wandeling FrottagesFrottages van tekstfragmenten van grafstenen Annemieke leest voorGedicht van Annemieke Steenbergen op Verhalen van Dordrecht Drie dames luisteren aandachtigLuister naar gesprekken op het kerkhof Detail websiteDe Essenhof, Gedicht van Wim Jilleba

Dinsdag 21 mei 2005

Vertrekpunt: wijkcentrum Nieuw Krispijn, Mariastraat 17, Krispijn

Een onderzoek naar de bodemgesteldheid van de plaatselijke verhalencultuur. Directeur van begraafplaats De Essenhof Arie van Kooten nam ons mee op een tocht langs bekende en vergeten mensen die begraven liggen in Krispijn, en vertelde over de geschiedenis van de Essenhof, en over multiculturele- en tijdsgebonden verschillen in begraafgewoontes.

De vergane lichamen doen de bomen groeien en de verhalen en herinneringen die onder de wijk begraven liggen zetten zich voort in de Krispijners van nu.

Dichteres Annemieke Steenbergen las voor uit haar gedichten, en Manuela Porceddu maakte frottages van grafstenen. In een geluidsinstallatie op de begraafplaats vertelden trouwe bezoekers van De Essenhof hoe zij omgaan met de laatste rustplek van hun dierbaren.

Het toneel van vele kluchten

Dansen in originele kostuumsFoto's van de wandeling Man met rare pruik op leest voorGeluidsfragment uit de klucht Voorpagina zestiende eeuwse kluchtDownload programma met links, teksten en extra informatie [PDF]

Donderdag 11 augustus 2005

Vertrekpunt: wijkcentrum Het Hobbeltje, Marisplein 1, Krispijn

Op verschillende locaties in de Dordrechtse wijk Oud Krispijn werden fragmenten gelezen uit de 18e eeuwse klucht: Krispyn; barbier, dansmeester, pagie en graaf. Tijdens een vol en uitdagend programma maakten de wandelaars kennis met verschillende verborgen activiteiten in de buurt, met de toneelfiguur Krispijn, en niet te vergeten met elkaar.

De Dordtse verhalenvertelster Joke Hardenbol vertelde het verhaal van de Klucht, Shihan Jan Vleesenbeek verwelkomde ons in de Budokai Dordrecht op de Zuidendijk en vertelde over Kyokushin-Karate. Tijdens de vaste bingo-avond in de kantine van Korfbalvereniging Movado gaf Kostuum en Dansgroep Schampeljoen een demonstratie Oud Hollandse dansen in traditionele danskledij, wijkagent Hans van Heusden leidde ons rond in zijn dagelijkse werkomgeving, de Citroen liefhebbers van Citrouw autoverhuur begeleidden ons met een fraai gepoetste Citroen DS naar Peters Dameskapsalon, waar de laatste scene uit de klucht werd gelezen.

een heilige schoenlapper met een kroeskop

Lezen bij de zaklampFoto's van de wandeling Plaquette Krispijn in de kelderKrispijn plaquette in de kelder Uitspanning KrispijnHistorische beelden van Uitspanning Krispijn Henry VLuister naar een fragment uit Henry V Vico de GraafLuister naar Vico de Graaf Gilde St. CrispinDownload programma met links, teksten en extra informatie [PDF]

Vrijdag 21 oktober 2005

Vertrekpunt: De Buitenwacht, Bosboom Toussaintstraat 62, Krispijn

Archivaris Leon Pennings vertelde over de gevelsteen met de afbeelding van Sint Krispijn in de facade van de pastorie van de Rooms-Katholieke kerk op de Brouwersdijk. Sinds de kerk werd afgebroken in 2003, ligt de steen in de kelder van de Sint Anthoniuskerk.

Op 25 oktober wordt in Engeland St. Cripsins day gevierd. Wij namen hier alvast een voorschot op door te luisteren naar een fragment over Krispijn uit het toneelstuk Henry V van William Shakespeare. We deden dit op de plek waar rond 1650 de uitspanning van Krispijn van Outgaerden stond, tegenover het bezinestation, naast de Islamitische basisschool op de Krispijnseweg.

Vico de Graaf die bij bejaardencentrum de Thureborgh werkt, vertelde over de problemen voor ouderen die ontstonden door de afsluiting van de voetgangerstunnel onder het NS station tussen Krispijn en het Centrum van Dordrecht.

Daarna maakten we een nachtwandeling door het als onveilig bekend staande Weizigtpark, met aangestoken lampionnen en begeleid door geluiden die overdag in de speeltuin en de kinderboerderij van het park te horen zijn: spelende kinderen, mekkerende geiten en smakkende varkens.

Colofon

Logo Verhalen van Dordecht Logo CBK Dordrecht