Works

Goed jaar / Slecht jaar

calender

Good year / bad year

Production Martine Nederend and Femke Snelting, photo’s Otto Snoek, commisioned by CBK Rotterdam en Het Nieuwe Huren, 2006

Good year / bad year is a diary work for one person. During exactly one year, he or she notes daily her best and worst moment of that day, and by doing so, compiles future memories of the year.

The daily memories are written on two calenders that are mounted side by side, one for the good moments, the other for the worst moments. At the end of the year the two blocks are bound as a calendar that can be used the following year. Each day of that following year, the user encounters a good or bad memory to exactly one year earlier.

Good year / bad year can be rented through the website of Het Nieuwe Huren
http://www.hetnieuwehuren.com/

(source HNH)

afbeelding.php

hnh hnh2 hnh3

Beschrijving van het project
Soms lijkt het alsof de jaren van ons leven voorbij vliegen; het is moeilijk je precies te herinneren wanneer bepaalde gebeurtenissen plaatsvonden of wat er ook al weer bijzonder was aan het voorbije jaar. Met de kalender Goed jaar / Slecht jaar inventariseer je hoogtepunten en dieptepunten van een jaar uit je leven. Door met dit project aan de slag te gaan zet je een reflectie in gang op je dagindeling, je routines, relaties, wat je leuk en minder leuk vindt aan je leven. Het resultaat is een lijst goede momenten die je als herinnering toevoegt aan je volgende jaar, en/of een lijst slechte ervaringen die je kunt gebruiken om toekomstige vergissingen en teleurstellingen te voorkomen. Alleen als er iets heel bijzonders gebeurt blijft dat als hoogte- of dieptepunt bij; dit zijn vaak zaken die onverwachts overkomen: een begrafenis, loterij gewonnen, auto-ongeluk etc.

Soms lijkt het bijna alsof externe omstandigheden ons leven bepalen. Een leuk gezelschap, een aangename hobby, dol op je huisdier, favoriet tv programma, lekkere sex, mooi weer, goed gesprek etc. worden al snel geaccepteerd als vanzelfsprekende onderdelen van ons gewone bestaan. Door dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de dag te benoemen krijgen momenten die dreigen te verdwijnen in de grote grijze massa van gewone gebeurtenissen de aandacht en waardering die ze verdienen. Goed jaar / Slecht jaar is een procesmatig werk dat door actieve betrokkenheid van de huurder tot stand komt. Het werk vraagt commitment van de huurder, die door middel van dit werk een experiment met zijn/haar werkelijkheidsbeleving aangaat.

Goed jaar / Slecht jaar is een participatief zelfportret: het portret dat de huurder door middel van dit werk van zichzelf samenstelt ontstaat in de veranderlijke en beïnvloedbare context van de voortschrijdende tijd, en is afhankelijk van persoonlijke stemmingen en ervaringen, maar vormt ook een verslag van de huurder als onderdeel van een netwerk van sociale relaties en verhoudingen.